Gansrijden

Gelezen in stadskrant ‘De Nieuwe Antwerpenaar’:

Start seizoen gansrijden
De gansrijders strijden weer voor de ganzenkop. Spanning en plezier verzekerd! Kom eens kijken bij de verenigingen:
- Vermaak na Arbeid
- Nieuwe Gans
- Oude Gans
- De Ware Gans Lillo
- De Lustige Gans
- De Vrije Gans

Beelden van dikbuikige mannen
Ik heb lang nagedacht over wat gansrijden kon betekenen. Beelden van dikbuikige mannen op een rodeo-gans passeren het netvlies. Na een lange werkdag bestijgen kantoorklerken en fabrieksarbeiders ter ontspanning enthousiast een gans voor een wilde rit. Daarna bestijgen zij een barkruk voor een frisse pint. Gansrijden verbroedert en maakt dorstig.

Traditie
De werkelijkheid is anders, maar niet minder absurd. Gansrijden blijkt een lange traditie te hebben, een waar volksfeest in de Antwerpse Polder. Een (dode) gans wordt in een stevig net opgehangen aan een galg. Ruiters te paard proberen om en om de kop van de romp te trekken. Elke ruiter is uitgedost in de kleuren van zijn of haar vereniging. Diegene die de kop trekt wordt tot koning gekroond voor één jaar.

Stierenvechten
Een Vlaamse variant op het stierenvechten. De Antwerpse versie van Siena’s Corso del Palio. Maar voordat we onze zuiderburen met een scheef oog aankijken: onder de naam ganstrekken wordt dit spektakel ook enthousiast beoefend in Limburg (NL)...

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten