Take a walk on the wild side

Sollicitatiegesprekken zijn vaak net examens. Zowel voor de sollicitant als de P&O-er. Beide partijen willen niet in de val trappen van open deuren en sociaal wenselijke antwoorden. Houding en uitstraling zijn van belang, ad rem reageren, maar ook weer niet te brutaal. Positief overkomen, problemen noem je uitdagingen en blunders worden leermomenten. Losjes en spontaan overkomen is het devies en enthousiast reageren op de ongetwijfeld boeiende vragen en geboden perspectieven. 

Laboratorium
En dat allemaal in een laboratorium setting waarin de regels vast staan, we altijd aan tafel zitten en moeten opletten met de koffie. Niet slurpen, niet knoeien, niet te veel suiker, niet te snel drinken, niet koud laten worden en dat suikerzakje dat nooit open gaat.

Folklore
Nu weten we al lang dat dit soort gesprekken weinig voorspellende waarde heeft. Wetenschappelijk aangetoond. En toch blijven we het doen. Folklore waar we graag aan vast houden. Misschien omdat het zichtbaar maakt wat P&O doet voor de mensen? Een van de weinige situaties waarbij P&O zelf leidend is?

Experimenteer
Waarom dan niet wat experimenteren met de vorm en de regels? Mijn advies: neem sollicitanten mee voor een wandeling. Niet te lang, want anders blijf je te lang vastzitten aan een kandidaat die je niet zit zitten. Maar zeker ook niet te kort, er moet wel wat besproken kunnen worden. 

Zijpaden
En vergeet de interessante zijpaden niet, vaak veelzeggender dan de bekende hoofdweg. Lopen ontspant de geest. En nog gezond ook. Het lijstje met voorgekookte vragen wordt ineens spontaan afgewisseld met zaken die je onderweg tegenkomt. Ja, ook op bedrijventerreinen is vast iets te beleven. Ik vermoed dat ook de sollicitant zich zal laten verleiden tot een meer informele en open toon. Probeer het eens.
Take a walk on the wild side.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten