De Creatiespiraal

Misschien geen actuele leestip gezien het verschijningsjaar (1998) en de bekendheid van het boek, maar toch. Voor iedereen die wensen en ambities in zichzelf vermoedt maar deze nog niet heeft blootgelegd of gerealiseerd: ‘De Creatiespiraal’ van Marinus Knoope. Goed geschreven, nuchter en filosofisch. Hoe kun je meer richting aan je leven geven en welke stappen onderneem je dan?

12 stappen
Knoope beschrijft in twaalf stappen de weg van wens naar werkelijkheid: wensen, verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken, plannen, beslissen, handelen, volharden, ontvangen, waarderen en ontspannen. Elke stap in de spiraal wordt toegelicht en voorzien van voorbeelden.

Vicieuze cirkel

Naast de positieve creatiespiraal worden ook de negatieve creatiespiraal en de eindeloze creatiecirkel beschreven. De negatieve spiraal zorgt ervoor dat je angsten daadwerkelijk uitkomen. De eindeloze creatiecirkel maakt dat je blijft hangen in je ontwikkeling. De opvattingen over jezelf en je (voor)oordelen houden je gevangen in een status quo en blokkeren het doorbreken van deze vicieuze cirkel.

Praktisch
Prettig leesbaar en stof tot nadenken. De beschreven stappen zijn praktisch en logisch. Gelukkig zijn de toon en inhoud niet zweverig. Misschien omdat Knoope van oorsprong fysicus is. Wie weet. Het boek had wel iets korter gekund: wanneer in hoofdstuk 3 zaken als culturen, chakra's en de drie-eenheid er met de haren worden bijgesleept, schiet Knoope uit de bocht. Deze franje is onnodig, want het leidt af van de kern van de boodschap. En die boodschap is prima bruikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten